Monday, May 21, 2012

TeruJa lah sgt

       Nak teruja la sgt kan setelah 4 tahun lebih ade blog ni n selame tu la pos bende yg tak menarik langsung n care penulisan yang mmg tak menarik awek2 blog tuk bace n ak bukan seorang pompuan so arini dalam sejarah ble aku bukan blog follower da lebih 100... OMG i dun belive it....ceh hahaha so takde ape yg nak dibanggekan sgt la...kalo blog laen arini buat blog esok da 100 follow...hehe kalo blog ponmpuan comel skit je 2 jam da 1000 follow..hahaha deym salahkan dri sendri la capek ko yang jarang on blog ko...bz konon..
    neway 100 ke 2000 ke ape ke xkisah la kan yang paling penting skang tolong bace post yang kat bawah post ni kalo boleh join skali...


BACA POS YANG SEBELUM NI...
JOIN LAGI BAGUS.../
READ PREVIOUS POST...

 TAKE PART IS BETTER....

Tuesday, May 8, 2012

PEMBAHARUAN SKIT...

Perhatian kepada para pembaca!!
Jangan beralih ke post lain selagi anda tidak benar-benar faham mengenai bahaya merokok.
JOM KITA LIHAT SOALAN-SOALAN YANG ADA KAITAN DENGAN MEROKOK SEBELUM KE CONTEST KITA..=)

Soalan pertama:
Apa persamaan orang yang merokok dengan orang yang tidak merokok?
-Dua-dua dapat penyakit. Eh...Yeke? Betul. Orang yang tidak merokok akan mendapat penyakit berpunca daripada rokok apabila menghidu asap rokok. Mereka dipanggil 'Second Smoker'.

Soalan kedua:
Berapa banyakkah kandungan yang terdapat dalam rokok?
-Terdapat banyak bahan-bahan kotor di dalamnya. Ianya ialah:1. Aseton (penanggal cat)
2. Ammonia (pencuci lantai)
3. Naphthylamine
4. Metanol (bahan api)
5. Naftalena (ubat gegat)
6. Kadmium (digunakan dalam bateri kereta)
7. Polonium-201
8. Gas monoksida (gas beracun)
9. Vinil Klorida
10. Hidrogen Sianida (racun yang digunakan dalam kebuk gas)
11. Toluidina
12. Uretana
13. Toluena
14. Arsenik (racun anai-anai)
15. Dibenzakridine
16. Fenol
17. Butana
18. DDT (racun makhluk perosak)
19. Nikotin
20. Benzopyrine
21. Tar

Soalan ketiga:
Apakah kesan-kesan bahan kimia ini terhadap kesihatan perokok?
-Antara kesan-kesannya ialah saluran darah menyempit, ketagihan, meningkatkan tekanan darah, gigi menjadi kuning, barah paru-paru, nafas berbau, Emfisima (kesukaran bernafas, Memusnahkan saluran darah dan membawa kepada penyakit saluran darah, penyakit jantung, dan penyakit paru-paru, Kurang oksigen untuk janin dan lain-lain lagi.

Soalan keempat:
Adakah merokok boleh mengancam nyawa orang di sekeliling?
-Ya. Tepat sekali.

Soalan kelima:

Apakah ancaman yang akan berlaku kepada 'perokok kedua?' 
Kepada dua golongan ini, wanita dan kanak-kanak khususnya mereka menerima impak besar yang serius. Impak yang mereka akan hadapi antaranya ialah:

Wanita
• Kelahiran bayi kurang berat badan dan tidak cukup bulan
• Lebih terdedah kepada kanser
• Kurang kesuburan
• Putus haid awal
• Kematian dan keguguran bayi dalam kandungan

Kanak-kanak
• Mereka mudah mendapat penyakit lelah
• Mendapat jangkitan paru-paru
• Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu
• Orang dewasa merokok menjadi contoh yang buruk kepada kanak-kanak

Anda tahu bahawa ianya bahaya kepada semua golongan namun perihatinkah anda kepada mereka (golongan tidak merokok)? Adakah anda memahami isi hati mereka. Tidakkah anda mengimpikan kehidupan yang lebih sihat? Mampukah anda tangani masalah rokok ini seorang diri?? Pastinya banyak lagi persoalan yang belum terjawab. Kami yakin  anda menanti sebuah perubahan.

Thankyou4smoking sudah bersedia untuk membantu menangani masalah rokok disamping mendengar idea-idea bernas dari anda!!! Sama-sama kita menanganinya...=)

Sertai 2 contest Anti Smoking Challenge sekarang!! Tiada yuran dikenakan. 100% percuma!!


Pertandingan pertama:
ANTI SMOKING CHALLENGE: ILLUSTRATION ARTWORK

Syarat dan penyertaan:

1.Terbuka kepada semua warganegara Malaysia
2.Like page thankyou4smoking tanda anda bersetuju dengan kempen yang sedang kami lancarkan ini.
3.Tema pertandingan 'anti smoking'. (Pengkarya bebas meluahkan segala yang terpendam dalam hati)
4.Artwork bersaiz A4,72 DPI sudah mencukupi. (Semua rekaan yang dimuat naik haruslah dihantar dalam format .jpeg/ .png
5.Isikan form berikut:

Nama penuh
Link ke facebook anda
Web Site/Blog (sekiranya ada) 
Upload karya anda
6.Tarikh tutup penyertaan ialah 31 Jun 2012.
Untuk melihat karya-karya peserta lain, sila ke http://thankyou4smoking.wordpress.com

Hadiah hebat menanti:

Pemenang bakal menerima sehelai baju t-shirt eksklusif daripada PARACHUTE ADVERTISING AGENCY. Jangan lepaskan peluang ini. Sertainya sekarang!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Pertandingan kedua:
ANTI SMOKING CHALLENGE: SLOGAN TERMANTOP &IDEA LAGI BERNAS

Syarat dan penyertaan:

1.Terbuka kepada semua warganegara Malaysia
2.Like page thankyou4smoking tanda anda bersetuju dengan kempen yang sedang kami lancarkan ini.
3.Apa yang anda harus buat ialah berikan kami:
   -slogan untuk kempen anti merokok.(sekreatif mungkin.)
   -Idea/cadangan yang bernas bagi mengawal serta mencengah aktiviti merokok.
4.Isikan maklumat anda:

Nama penuh
Link ke Facebook anda
Web Site/Blog (sekiranya ada)
Slogan anti merokok paling kreatif
Idea bernas bagi mengawal/mencengah aktiviti merokok
5.Tarikh tutup penyertaan ialah 31 Jun 2012.
6.Untuk maklumat lanjut, sila ke http://thankyou4smoking.wordpress.com

Hadiah hebat menanti:

Anda akan menerima sebuah Planner Book (Keluaran khas thankyou4smoking). Apa tunggu lagi?? Sertai sekarang!!

Monday, May 7, 2012

berani ka ta berani kalo berani kasi join

Perhatian kepada para pembaca!!
Jangan beralih ke post lain selagi anda tidak benar-benar faham mengenai bahaya merokok.

Soalan pertama:
Wujudkah jurang diantara perokok dan bukan perokok?
-Jawapannya YA, sekiranya kelompok-kelompok ini tinggal berjauhan dan tidak bergaul ketika berlakunya aktiviti merokok. Jawapan boleh bertukar kepada TIDAK sekiranya mereka yang tidak merokok hidup berdekatan dengan perokok.Mereka terdedah dengan asap rokok dan ini menyebabkak kedua-duanya berhadapan dengan bahaya rokok.

Soalan kedua:
Berapa banyakkah kandungan yang terdapat dalam rokok?
-Terdapat banyak bahan-bahan kotor di dalamnya. Ianya ialah:1. Aseton (penanggal cat)
2. Ammonia (pencuci lantai)
3. Naphthylamine
4. Metanol (bahan api)
5. Naftalena (ubat gegat)
6. Kadmium (digunakan dalam bateri kereta)
7. Polonium-201
8. Gas monoksida (gas beracun)
9. Vinil Klorida
10. Hidrogen Sianida (racun yang digunakan dalam kebuk gas)
11. Toluidina
12. Uretana
13. Toluena
14. Arsenik (racun anai-anai)
15. Dibenzakridine
16. Fenol
17. Butana
18. DDT (racun makhluk perosak)
19. Nikotin
20. Benzopyrine
21. Tar

Soalan ketiga:
Apakah kesan-kesan bahan kimia ini terhadap kesihatan perokok?
-Antara kesan-kesannya ialah saluran darah menyempit, ketagihan, meningkatkan tekanan darah, gigi menjadi kuning, barah paru-paru, nafas berbau, Emfisima (kesukaran bernafas, Memusnahkan saluran darah dan membawa kepada penyakit saluran darah, penyakit jantung, dan penyakit paru-paru, Kurang oksigen untuk janin dan lain-lain lagi.

Soalan keempat:
Adakah merokok boleh mengancam nyawa orang di sekeliling?
-Ya. Tepat sekali.

Soalan kelima:

Apakah ancaman yang akan berlaku kepada 'perokok kedua?' 
Kepada dua golongan ini, wanita dan kanak-kanak khususnya mereka menerima impak besar yang serius. Impak yang mereka akan hadapi antaranya ialah:

Wanita
• Kelahiran bayi kurang berat badan dan tidak cukup bulan
• Lebih terdedah kepada kanser
• Kurang kesuburan
• Putus haid awal
• Kematian dan keguguran bayi dalam kandungan

Kanak-kanak
• Mereka mudah mendapat penyakit lelah
• Mendapat jangkitan paru-paru
• Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu
• Orang dewasa merokok menjadi contoh yang buruk kepada kanak-kanak

Anda tahu bahawa ianya bahaya kepada semua golongan namun perihatinkah anda kepada mereka (golongan tidak merokok)? Adakah anda memahami isi hati mereka. Tidakkah anda mengimpikan kehidupan yang lebih sihat? Mampukah anda tangani masalah rokok ini seorang diri?? Pastinya banyak lagi persoalan yang belum terjawab. Kami yakin  anda menanti sebuah perubahan.

Thankyou4smoking sudah bersedia untuk membantu menangani masalah rokok disamping mendengar idea-idea bernas dari anda!!! Sama-sama kita menanganinya...=)

Sertai pertandingan kami sekarang!! Tiada yuran dikenakan. 100% percuma!!


Pertandingan pertama:
ANTI SMOKING CHALLENGE: ILLUSTRATION ARTWORK

Syarat dan penyertaan:

1.Terbuka kepada semua warganegara Malaysia
2.Like page thankyou4smoking tanda anda bersetuju dengan kempen yang sedang kami lancarkan ini.
3.Tema pertandingan 'anti smoking'. (Pengkarya bebas meluahkan segala yang terpendam dalam hati)
4.Artwork bersaiz A4,72 DPI sudah mencukupi. (Semua rekaan yang dimuat naik haruslah dihantar dalam
   format .jpeg/ .png
5.Sertakan:
   -nama penuh:
   -paulan ke profil facebook anda:
   -website/blog (sekiranya ada):
   -no telefon supaya mudah untuk dihubungi.
   Hantar melalui email ke work@budakart.com 
6.Kami akan memuat naik karya anda di facebook page dan blog kami.
7.Tarikh tutup penyertaan ialah 31 Jun 2012.
8.Untuk maklumat lanjut, sila ke http://thankyou4smoking.wordpress.com

Hadiah hebat menanti:

Pemenang bakal menerima sehelai baju t-shirt eksklusif daripada PARACHUTE ADVERTISING AGENCY. Jangan lepaskan peluang ini. Sertainya sekarang!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Pertandingan kedua:
ANTI SMOKING CHALLENGE: SLOGAN TERMANTOP & IDEA LAGI BERNAS

Syarat dan penyertaan:

1.Terbuka kepada semua warganegara Malaysia
2.Like page thankyou4smoking tanda anda bersetuju dengan kempen yang sedang kami lancarkan ini.
3.Apa yang anda harus buat ialah berikan kami:
   -slogan untuk kempen anti merokok.(sekreatif mungkin.)
   -Idea/cadangan yang bernas bagi mengawal serta mencengah aktiviti merokok.
4.Sertakan:
   -nama penuh:
   -paulan ke profil facebook anda (url):
   -paulan ke blog anda (url):
   -no telefon supaya mudah untuk dihubungi:
   dan hantar ke idea@budakart.com
5.Tarikh tutup penyertaan ialah 31 Jun 2012.
6.Untuk maklumat lanjut, sila ke http://thankyou4smoking.wordpress.com

Hadiah hebat menanti:

Anda akan menerima sebuah Planner Book (Keluaran khas thankyou4smoking). Apa tunggu lagi?? Sertai sekarang!!

Chat Conversation End

smoking



setelah lame menyepikan diri ahhaha
cos kurang mase tuk berblog...
neway aritu try gne artisteer 3 tuk tuka wajah blog ni
tp nak buat mcmane tak menjadi plak so terpakse pakai template biase sementare ni..
neway tuk yg pertame kali ni nak promote skit pasal anti smoking campaign
sbenanye tuk project ak sem ni
so kitorg kene wat anti smoking campaign...n group ak punye plan kitorg target internet user....
so korg pun tau kan internet user skang semakin bertambah...
n internet media yg paling berkesan skang ni...bg aku la...okeh xnak bebel panjang cos bukan ade org bace pun ahahahaha
cube tgk2 jenguk2 blog ni.....


sokong la kami kalo anda na lihat dunia tanpa asap rokok aahahahaha
x lame lg ade pertandingan yg sgt menarik so slalu2 lihat...
 hehehe chow chendol



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin